Follower kesayangan

Sunday, May 26, 2013

Tutorial Bunga fabric

Assalammulaaikum
Amacam seronok x bercuti 3 hari?
Mmm rs mcm x ckup je..
rs x puas rehat..
:(

Oklah ingat tak post psl bunga Hb sy yang diperbuat dr fabric?
k, hari ni just nak share tutorial buat bunga fabric tu
:)

1. sediakan kain  dipotong segi empat mcm ni
sy gunakan kain bersaiz 8" X 2 1/2 "

2. lipat 2, dan jahit jelujur
ikat mati bila dah sampai hujung. 

3. lipat dua mcm ni pulak
pastikan kain bahagian belakang dan depan sama..sbb nak jahit dua kain yang dilipat tadi.

4. jelujur sehingga bertemu dengan bahagian mula.

5. tarik/ cerut benang  sampai habis dan ikat di hujung.

6. kembangkan bunga.

7. kalau nak cantik, lapis2 kan dengan saiz lebih besar atau kecil
dan bubuh hiasan.

ni yg dah siap


Oh ya, sori sbb gmbar x clear, 
lampu bilik sy ni kan ala2 romantik gituew..
yg ni lapisan dalam bersaiz 7" X 2"

kalau korang x fhm atau confuse jugak dgn tutorial ni
huhuhu
korang boleh jugak tgk kat tutorial blog intan norazam..
:P

Bunga nikan sbnrnya bukan saja boleh dijadikan HB
kalau kretif, boleh jadikan bunga 3D pd bj (kene tukar buton tu jd hiasan lain)
korsaj
atau bunga telur..
:)

Daa..

*semalam dah pg butik, tp sedih x byk choice bj.. =(

4 comments:

  1. nampak mcm senang tapi kalau kite buat mesti tak jadi...tangan tak kreatif wuwuwuw

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je sebenarnya cuma renyah skit.. huhu..

      Delete
  2. Replies
    1. Tq,.. sy br belajar.. nak bljr byk lg sifu2 online.. :)

      Delete