Follower kesayangan

Monday, September 14, 2015

Ani pakai mask, jerebu dah tebal!

Assalammualaikum,

Hari ni walaupun jerebu teruk kat KL, tapi masih lagi boleh bernafas.. Korang semua please jangan lupe pakai mask ye.. sebut mask, nak menyimpang sikit... 

Sumber nasa: 2 hari lepas... terukkan?

Seram tengok jerebu yang makin menebal.. harini beberapa sekolah kat beberapa negeri dah mula tutup. apa kes dengan kami pulak? kami pon ada hidung dan paru-paru juga.. sabo jela..

Dalam keadaan yang jerebu ni, CC nak ingatkan diri sendiri dan semua, jangan lupa pakai mask. Sebaiknya pakailah mask N95. Tapi kalau tak ada, pakailah mask yang ada sebab mask N95 ni memang susah sikit nak dapat. Selalunya kat kedai-kedai jual mask jenis surgical mask dan boleh dibeli kat farmasi, guardian, watson atau kedai runcit. 

Pastu kalau korang perasan setiap kali jerebu je ade viral kat fb pasal pakai cara pemakaian surgical mask.Surgical mask sebenarnya digunakan untuk doktor/ nurse pakai masa dalam bilik pembedahan.. supaya kalau diaorang selsema ke, tidak menjangkiti pesakit yang sedia sakit... dengan cara mencegah penyakit dari menular. Cara pakai surgical mask yang betul ialah putih didalam dan yang berwarna di luar.  Tapi dalam keadaan yang jerebu ni, disarankan memakai secara terbalik; yang putih di luar dan yang berwarna di dalam untuk mencegah partikel-partikel habuk di udara dari masuk ke dalam tubuh kita. 


sumber :  kaskus

Lipatan mask bahagian putih dan berwarna boleh menapis partikel debu


Katanya.... Sebenarnya CC pon tak berapa pasti pasal ni ? Ada sape-sape boleh confirmkan?

With love, 
Ct cucubi


1 comment:

  1. Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete