Follower kesayangan

Thursday, April 22, 2010

The Kite Runner ~ cont

Bahagian II

5 tahun kemudian, Soviets telah menyerang Afghanistan. Amir dan ayahnya melarikan diri ke Peshawar, Pakistan dan kemudian ke Fremont, California, USA. Di sana ayah Amir bekerja di sebuah stesen minyak dan mereka akan berniaga di pasar menjual barang2 terpakai di Sant Jose. Amir berjaya menamatkan pengajian di kolej dalam bidang penulisan.

Amir telah bertemu dengan Soraya anak kepada General Taheri seorang yang pernah menjadi pegawai yang berpengaruh di Afghanistan. General memandang rendah minat Amir sebagai penulis. Ayah Amir disahkan doktor menghidapi barah tumor peringkat akhir. Untuk menggembirakan ayahnya, Amir telah meminta ayahnya meminang Soraya. Tidak lama selepas mereka berkawen, ayah Amir pun menghembuskan nafas terakhir.

15 tahun kemudian, Amir telah berjaya menjadi seorang penulis, namun dia dan Soraya masih belum dikurniakan anak. Suatu hari, Amir mendapat panggilan dari Rahim Khan yang sedang nazak. Rahim Khan meminta Amir pulang ke Afghanistan dan telah menyatakan bahawa masih ada jalan untuk menjadi baik.

Amir bertolak ke Pakistan dan bertemu dengan Rahim Khan. Rahim Khan memberitahu apabila Ali dibunuh Hassan bersama istri dan anaknya, Sohrab telah pulang ke rumah ayah Amir untuk menjaga rumah tersebut atas permintaan Rahim Khan. Suatu hari semasa ketiadaan Rahim Khan, Taliban telah datang ke rumah dan memaksa Hassan menyerahkan rumah tersebut. Hassan dan istrinya telah ditembak kerana enggan menyerahkan. Rahim Khan telah membocorkan rahsia bahawa sebenarnya Hassan adalah anak ayah Amir. Rahim juga memberitahu tujuan sebenarnya dia meminta Amir pulang ke Afghnistan adalah untuk menyelamatkan Sohrab yang kini ditempatkan di sebuah rumah anak2 yatim. Dia meminta Amir membawa Sohrab ke rumah anak yatim milik John dan Betty Caldwell. Rahim Khan memberitahu, inilah masanya untuk Amir menebus kesalahannya kepada Hassan. Amir berasa sangat marah kerana rasa tertipu. Akhirnya, Amir membuat keputusan untuk pergi ke Kabul untuk menyelamatkan Sohrab.

Amir dengan bantuan pemandu yang diupah, Farid, tiba di Kabul dan cuba menjejaki Sohrab. Untuk memasuki kawasan yang dikuasai oleh Taliban, Amir terpaksa menyamar. Sampai di rumah anak yatim, Amir dimaklumkan, Sohrab telah dibawa oleh orang Taliban. Pengurus yang menguruskan rumah anak yatim tersebut mencadangkan Amir pergi ke sebuah stadium bola, dan lelaki yang akan memberi ucapan semasa perlawanan tersebut adalah lelaki yang membawa Sohrab.

Amir meminta izin berjumpa dengannya. Dia terkejut apabila bertemu dengan Assef. Assef telah menjadi orang kuat Taliban. Amir memaklumkan bahawa dia ingin membawa balik Sohrab. Sepanjang berada di sana Sohrab telah dipaksa dan berpakaian seperti wanita dan menari. Dia juga diliwat oleh Assef dan rakan2nya. Assef bersetuju untuk melepaskan Sohrab tetapi sebelum itu dia mahu membalas dendam kepada Amir. Die telah menumbuk Amir bertubi2. Sohrab merayu Assef berhenti memukul Amir tetapi tidak diendahkan. Sohrab mengugut untuk melastik Assef dengan guli besi. Apabila Assef tidak mengendahkan ugutan, Sohrab telah melastik Assef dan mengenai mata kiri Assef sama seperti yang pernah diugut oleh Hassan semasa zaman kanak2 mereka. Sohrab membawa Amir pergi dari situ.

Apabila sampai di Pakistan, Amir telah dimasukkan ke hospital untuk beberapa hari. Rahim Khan telah meninggalkan mereka dengan meninggalkan sejumlah wang. Amir juga mendapat tahu sebenarnya John dan Betty adalah tidak wujud sama sekali. Dia bercadang untuk membawa Sohrab ke Amerika bersamanya. Amir berjanji unutk tidak menyerahkan Sohrab ke rumah anak2 yatim.

Adalah sukar untuk membawa Sorab ke Amerika kerana tiada hitam putih yang menunjukkan Sohrab adallah anak yatim piatu kerana tiada sijil lahir dan sijil kematian ayah ibu. Ini telah menyebabkan Sohrab berasa sgt sedih, dan secara senyap2 die cuba membunuh diri di dalam bilik air hotel semasa Amir sedang tidur. Sohrab dikejarkan ke hospital. Dia banyak kehilangan darah dan tidak sedarkan diri. Amir berdoa kepada ALLAH supaya Sohrab cepat sembuh. Dia bernazar akan berubah, sembahyang, puasa dan mengamalkan Islam dalam kehidupannya. Akhirnya Sohrab sedar.

Amir berjaya membawa Sohrab ke Amerika dengan bantuan Soraya dan mereka telah menjadikan Sohrab sebagai anak angkat. Namun disebabkan trauma Sohrab menjadi sangat pendiam dan tidak bergaul dengan sesiapa. Semuanya berubah apabila mereka membawa Sohrab ke sebuah taman. Di sana, Amir telah membelikan Sohrab layang2, dia mengajak Sohrab bermain layang2 sambil menceritakan kisah dia dan Hassan bermain layang2. Akhirnya Sohrab tersenyum sedikit, namun itu membuatkan Amir berasa sangat gembira. Amer bejaya memutuskan layang2 dan dia pergi mengejar layang2 itu untuk Sohrab.
*** saya dah tgk movie citer ni, tapi lg best baca buku la.. kalau dalam movie, ade beberapa part yang telah diubah suai dan di potong. Citer ni memang best.. rekemen by me 100%...

No comments:

Post a Comment