Follower kesayangan

Friday, March 14, 2014

Mudahnya pasang langsir!


Hari ni cuma nak share tips yg belajar dari mak mertua. Korang pernah tak guna penyangkut besi yang bercabang 4 rupa macam garfu tu pada langsir, tapi lebar langsir tu asyik tak sama panjang dengan lebar yang korang nak? lecehkan nak pilih-pilih lubang nak cucuk nak bagi kedutan kanan kiri langsir nampak seimbang. Buka pasang buka pasang.. huhuhu.. Kalau jenis langsir mahal beli siap tu mungkin ukuran dah ngam-ngam je.. tapi kalau jenis langsir jahit sendiri guna kain ukuran yang main taram je.. memang susah sikit. Kene ekjas2 kalau nak pasang penyangkut besi tu. Jadi tips senang hari ni untuk pasang penyangkut besi tu ialah :





Nampak tak dekat kain putih tempat cucuk penyangkut tu ada tanda titik marker hitam? Untuk pertama kali pasang memang kene ekjas sendiri. Bila rasa-rasa dah cun, mantap meletop, ngam dengan lebar yang kita nak, tandakan marker dekat lubang yang dah masukkan besi tadi. Jadi next time kalau cuci langsir pastu nak pasang semula dah mudah. Cuma ikut je tanda marker sedia ada. Selamat mencuba!


With love,
ME

13 comments:

  1. bab nak cacak besi tu masuk langsir mmg payah....selalunye lieya suh en laki jek buat hahaahahha....lelaki buat cepat...kalo lieya buat tekeseng2 jadi nye heheheeheh...

    wah ni dah tukar langsir raye ke nie...auww!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah mmg leceh.. lagi2 asyik x sama panjang.. ni bukan langsir raya lieya.. ni langsir lama yg br cuci.. :)

      Delete
  2. kreatif jugak mak mertua k.kerol..hhii..boleh dipraktikkn nie..thanks 4 sharing...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.. byk jugak tip yg belajar secara tak langsung dr dia.. menjadi surirumah pon penuh ilmu di dada.. cuma berbeza ilmu dgn kite yg bljr tinggi.. :)

      Delete
  3. best2x..menarik nak berguru ngan MIL kak kerol la..;p..except for the cadar..

    ReplyDelete
  4. rumit pasang penyangkut ni,,nice tips! :D

    ReplyDelete
  5. Ada langsir cenggini jugak. Tension bila lepas basuh je, mesti kena adjust sendiri dan kadang-kadang terlebih pendek./panjang. good tips :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2.. mm tension kan.. selamat mencuba!

      Delete
  6. susah nak pasang penyangkut besi nie kan...memang ambik masa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah weena.. kekadang rsa mls nak pasang..:P

      Delete