Follower kesayangan

Tuesday, January 3, 2012

Kerutuk arnab

Baru2 ni mak ndak Yana kene pindah rumah
sbb tuan rumah tempat die sewa tu nak jual rumah yang die duduk
Rumah yg baru ni kat area situ2 jugak..
tp sgt cantek..
lokasi pon strategik hujung sekali..
pastu rumah siap renovate.. siap ada swimming pool uols!
cuma rumah xde tempat nak tanam2
semua dah habis simen..
jd xde kawasan nak bela rabbit
terpaksalah die mengorbankan bunnies belaannya yg berpuluh ekor
dan sedekah pd sedara mara
termasukla kiteorg.
Yippie!

So, bersempena rabbit2 yg kene korban tu
sy nak kongsi resipi arnab kat semua..

source : kat sini
Rabbit yg sgt comel ini sgt lazat dan manis rasanya.
mmm nyum nyum..
[giler psycho!]


KERUTUK ARNAB

1. Tumiskan rempah dulu dek non...

2. Masukkan daging arnab yang telah disiang dengan secawan air
(arnab lebih kurang 500gm)
ade rupa mcm anak tikus x? :P

3. Bila daging arnab dah separa masak, masukkan santan dan asam keping setengah ok utk rs masam dan lomak
4. Masak sampai kuah jadi pekat..

ok siap!
daging arnab ni x tahulah pesal liat2
x pasti mmg texture mmg mcm tu atau arnab veteren..

kalau x de daging arnab boleh ganti dengan ayam atau daging.

Utk resepi kali ni rahsie nya ialah
jeng jeng jeng..

Ekceli org kat rumah mmg suka mkn kerutuk ni..
tp i not brapa2 like
cuma msk utk org lain je...
Keesokkannya kami buat masak lemak cili padi..
tapi daging tu bg rebus dulu sampai lembut sket..
mcm lebih sedap je dr buat kerutuk ni
:P
Selamat mencuba!

2 comments: